Integralną częścią pobytu dziecka w placówce oświatowej jest odżywianie. Odpowiednie żywienie nie tylko odgrywa ogromną rolę w rozwoju,

w zachowaniu zdrowia, lecz również pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, poprawia samopoczucie, dodaje energii i wreszcie sprawia przyjemność. Rolą placówki oświatowej, w której dziecko spędza nierzadko 6-10 godzin dziennie, jest zapewnienie możliwości zjedzenia pełnowartościowych posiłków oraz kształtowanie prawidłowych nawyków.

 

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

 25.03

 

Chleb jęczmienny z masłem, nutella, zupa mleczna z płatkami orkiszowymi, herbata ziołowa

 

żurawina suszona

Zupa fasolowa z ziemniakami

na wywarze drobiowo- warzywnym, makaron świderki, mięso mielone z sosem bolońskim, sałatka wielowarzywna, Kompot wieloowocowy

 

Budyń-wyrób własny, wafelek

 

WTOREK

26.03

 

 

Chleb graham z masłem, parówka drobiowa, papryka, kawa zbożowa na mleku, herbata owoce leśne

 

chipsy owocowe

Zupa brokułowa na wywarze drobiowo-warzywnym,

Ziemniaki puree, klopsy z jajka, surówka z białej kapusty, Kompot jabłkowy
Muffinki piaskowe- wyrób własny, mleko

ŚRODA

27.03

 

Chleb dyniowy z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, kakao, herbata pigwa

 

sok owocowo-warzywny Żurek z ziemniakami i kiełbasą na wywarze drobiowo-warzywnym, Naleśniki z twarogiem i dżemem, woda

Galaretka-wyrób własny

 

CZWARTEK

28.03

 

 

Weka z masłem, ser żółty, pomidor, mleko, herbata z żurawiny

 

pestki dyni

Rosół z makaronem nitki i natką pietruszki na wywarze drobiowo-warzywnym, ziemniaki puree, nuggetsy drobiowe, sałata lodowa, kompot śliwkowy

Shake mleczno-owocowy- wyrób własny

 

 

PIĄTEK

29.03

 

 

Chleb pszenno-żytni z masłem, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, herbata z dzikiej róży jabłko Zupa marchewkowa na wywarze warzywnym, Pierogi ruskie z masłem, Kompot wiśniowy Deser mleczny

*z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis na dany dzień może ulec zmianie