Integralną częścią pobytu dziecka w placówce oświatowej jest odżywianie. Odpowiednie żywienie nie tylko odgrywa ogromną rolę w rozwoju,

w zachowaniu zdrowia, lecz również pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, poprawia samopoczucie, dodaje energii i wreszcie sprawia przyjemność. Rolą placówki oświatowej, w której dziecko spędza nierzadko 6-10 godzin dziennie, jest zapewnienie możliwości zjedzenia pełnowartościowych posiłków oraz kształtowanie prawidłowych nawyków.

 

 

ŚNIADANIE

 

II ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

 16.01

Chleb jęczmienny z masłem, dżem truskawkowy, Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, herbata ziołowa pestki dyni

 

 

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym, kasza jęczmienna, gulasz drobiowy, ogórek kiszony,  kompot wieloowocowy


 

 

Jogurt naturalny z musli– wyrób własny, woda

 

 

WTOREK

17.01

 

Weka pszenna z masłem, serek twarogowy, miód, mleko, malinowa sok owocowy Zupa gulaszowa, placki ziemniaczane ze śmietaną, Kompot śliwkowy Kisiel

ŚRODA

18.01

 

Chleb dyniowy z masłem,jajecznicaogórek zielony, kakao, herbata pigwa

 

jabłko Zupa brokułowa na wywarze drobiowo-warzywnym- zabielana, łazanki, Kompot rabarbar-malina Ciasto drożdżowe ze śmietaną, mleko

 

CZWARTEK

19.01

 

Chleb jagieloński z masłem, szynka  drobiowa, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, herbata owoce leśne żurawina suszona Rosół z makaronem zacierką na wywarze drobiowo-warzywnym, ryż na mleku z koktajlem,  Kompot jabłkowy Mus owocowy

 

 

PIĄTEK

20.01

 

 

Weka pszenna z masłem, ser żółty, papryka, mleko, herbata z dzikiej róży Chipsy owocowe Zupa koperkowa z płatkami owsianymi na wywarze drobiowo-warzywnym, ziemniaki puree, klopsy z ryby miruna, surówka z kapusty kiszonej, Kompot wiśniowy Banan

*z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis na dany dzień może ulec zmianie