Integralną częścią pobytu dziecka w placówce oświatowej jest odżywianie. Odpowiednie żywienie nie tylko odgrywa ogromną rolę w rozwoju,
w zachowaniu zdrowia, lecz również pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, poprawia samopoczucie, dodaje energii i wreszcie sprawia przyjemność. Rolą placówki oświatowej, w której dziecko spędza nierzadko 6-10 godzin dziennie, jest zapewnienie możliwości zjedzenia pełnowartościowych posiłków oraz kształtowanie prawidłowych nawyków.
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
PONIEDZIAŁEK 16.01 |
Chleb jęczmienny z masłem, dżem truskawkowy, Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, herbata ziołowa | pestki dyni |
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym, kasza jęczmienna, gulasz drobiowy, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy
|
Jogurt naturalny z musli– wyrób własny, woda
|
WTOREK 17.01
|
Weka pszenna z masłem, serek twarogowy, miód, mleko, malinowa | sok owocowy | Zupa gulaszowa, placki ziemniaczane ze śmietaną, Kompot śliwkowy | Kisiel |
ŚRODA 18.01 |
Chleb dyniowy z masłem,jajecznicaogórek zielony, kakao, herbata pigwa
|
jabłko | Zupa brokułowa na wywarze drobiowo-warzywnym- zabielana, łazanki, Kompot rabarbar-malina | Ciasto drożdżowe ze śmietaną, mleko |
CZWARTEK 19.01
|
Chleb jagieloński z masłem, szynka drobiowa, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, herbata owoce leśne | żurawina suszona | Rosół z makaronem zacierką na wywarze drobiowo-warzywnym, ryż na mleku z koktajlem, Kompot jabłkowy | Mus owocowy |
PIĄTEK 20.01
|
Weka pszenna z masłem, ser żółty, papryka, mleko, herbata z dzikiej róży | Chipsy owocowe | Zupa koperkowa z płatkami owsianymi na wywarze drobiowo-warzywnym, ziemniaki puree, klopsy z ryby miruna, surówka z kapusty kiszonej, Kompot wiśniowy | Banan |
*z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis na dany dzień może ulec zmianie